Melkoista kiirettä on ollut tänäänkin, soitin aamulla omalääkärille niistä kokeista ja hän luetteli arvoja verikokeista joita en juuri kuullut ja sydänfilmistä sanoi että kaikki on ihan kohdallaan ettei tällä kertaa tutkita enempää mutta jos uusii tule sitten uudelleen siis + - 0.Kerhopäiväkin oli ja sielläkin meni pari tuntia ja aamulla kyselin Kaukajärviosuuskunnasta avaimista ja ne kävin hakemassa kolmen jälkeen ja jatkoin samalla lenkkiä, hieno ilma nyt on lämmintä 12 astetta joten kesä taitaa tulla.

Jos nyt vielä jatkan muistelemista  niin kun meidät oli vihitty sattuneesta syystä talvella vaikka oli kesähäitä suunniteltu Paavo lähti melkein heti Helsinkiin Poliisialokaskurssille ja me jäimme mummon kanssa kaksin. Olimme siihen saakka nukkuneet kamarissa mutta kun jäin yksin mummo muutti sinne ja nukuin tuvassa jossa oli toinen sänky johon tuli vanha pappa Helsingistä kalaukoksi sanottiin joku entinen virkailija joka halusi olla kesät maalla ja kalastella. Sinälläänhän sillä ei ole merkitystä mutta sairastuin sikotautiin ja sen jälkeen tuli keuhkoputkentulehdus luulen sillä ei siellä ollut lääkäriä ja lima jota yskin oli aivan veristä. Kalaukko oli huolissaan ja koetti puhua että lääkäriin nuorirouva pitää viedä no kun ei ollut kuka olisi v ienyt, kuolevani luulin ja olin niin sairas etten enää välittänytkään. En tiedä lähettikö hän poikiensa välityksellä Paavolle viestiä kun Paavo ilmestyi kotiin mutta silloin olin jo hiukan paremmassa kunnossa, mutta siitä seurauksena on Jorman invaliditeetti. Kun tuli kesä ja Jorma syntyi elokuussa se salattiin minulta viikon verran mummo pesi pojan ja kapaloi tiukasti, sitten kun se tuli ilm i minulle se oli suuri järkytys mutta Paavo osasi senkin asian hoitaa niin että säilytin järkeni. Hän oli sodan käynyt mies joka oli nähn yt kaikkea , hän sanoi että siitä voi tulla parempi poika kuin monesta muusta, ja tulikin,

Ymmärrän mummonkin asenteen min ua kohtaan hän oli iloinen kun sai poikansa terveenä kotiin sodasta jossa oli ollut 5 vuotta ja minä romutin haaveet että voivat olla kahden ja hän passata poikaansa. No kerron vielä siitä kun tyttökavereitani tuli minua katsomaan joskus hän ei päästänyt katsomaan ollenkaan ja silloin kun päästi hän piti poikaa tiukasti sylissään oli monta hyvin noloa tilannetta ja varmasti kylällä puhuttiin että olen anopin tossun alla, Paavo ei tiennyt ja eikä hän kov in koskaan äidilleen pahaa sanonut. Poika oli mieluinen minäkin sain jotain arvoa sen tiimoilta. Joskus ajattelin että olis voinut jotenkin olla minun puoltani mutta hän kunnioitti äitiään jopa teititteli niinkuin minäkin.

Isä ja äiti olivat siinä välillä muuttaneet Koprakseen tai tietysti koko perhe, kävivät alkuun useinkin samoin Tuulikki joka asui Kangaslammilla vaikka ei ollut vielä naimisissa Ukon kanssa. Hän toi aina Jormalle vaatteita ja leluja ja rattaatkin ,hän oli töissä asem amiehenä siis rautatiellä ja hänellä oli rahaa, Pertti oli joskus kesällä kauankin ja meiltä käsin kävi Kermassa kavereittensa luona.Niin minä totuin miniän osaani ja äidinkin rooliin ja Paavo auttoi tosi paljon lapsen hoidossakin vaikka siitä mummo ei tykännyt ei sellainen sopinut siihen aikaan .