Tänään kävi Kaisa ja Vilpo täällä se oli oikein mukava juttu ,Tuikunkin piti tulla mutta se peruuntui jonkun syyn takia. Vilpo oli kasvanut ja kehittynyt tällä välillä' huomattavasti hän konttaili kovaa vauhtia ja ja sanoi moneen kertaan lamppu ja katsoi lamppuun, on kasvanut kovasti ja on ihan isonpojan näköinen jo, saattelin kun he lähtivät ja hän vilkutteli moneen kertaan tuntui niin liikuttavalta kun tuntuu että juurihan hän syntyi, Sakrille olin tehnyt vihannespiirakkaa mutta autolla totesimme että unohtuivat pakkaseen, Kaisa toi lämpimäisiä juuri leivottuja sämpylöitä niin hyviä että käytän ne kahvileipänä. Jalat on olleet hyvin kipeät nyt kun olen paljasjaloin ei särje varpaita, M ailan kanssa juuri skypeteltiin ja illalla Halosen Einon kanssa melkein puoleen yöhön, me puhumme aina vanhoista asioista.

Eilen illalla Eino kysyi että muistatko kun sota-aikana kaikki oli kortilla, oli semmoiset ostokortit josta leikattiin aina ruutu kun ostettiin esim maitoa tai sokeria ,sillä sai aina määrätyn määrän yhdellä kupongilla joka kuukausi, esim .maitoa sai lapsi enemmän kuin aikaihminen määriä en muista. Jos joku teurasti jonkun eläimen siis om ansa piti ilmoittaa kan sanhuoltoon ja luovuttaa osa siitä, ei saanut kokon aan käyttää itse. Silloin pidettiin paljon esim.sikoja joita ei ilmoitettu mutta jos olis tullut tietoon olis joutunut luovuttam aan  valtiolle ja saanut vielä sakot.Kyllä meilläkin sika kasvatettiin mutta kun kylällä m elkein jokain en teki niin ei kukaan kannellut kansanhuoltoon. joku oli joskus pahuuttaan kun ilmoitti teurastaneensa vasikan laittanut paperiin virren värssyn :Ei nuoruuteen voi turvata ei terveyteen täällä .."siitä riitti huvia pitkäksi aikaa.

Saippuaakaan ei ollut ainakaan tarpeeksi koska sitä tehtiin itse, teurastus jätteet laitettiin pataan ja lipeäkiveä ja keitettiin niin kauan että pinnalle tuli vaalea kuori ja alla oli tum maa limaa jota sanottiin suovaksi mutta sitä ei kai käytetty m ihinkään vaan kuorittiin se vaalea pinnalta kuivumaan ja sitten paloiteltiin saippuapaloiksi jota käytettiin ainakin pyykin pesuun johon se olikin tehokas lian poistaja, saatettiin joskus viedä tuliaisina naapuriinkin oli se tarpeellisempaa kuin kukat.

Kahvia ei juuri ollut joskus voi saada tiskin alta paketin mutta nekin oli raakoja papuja jotka paahdettiin rännälillä hellalla ja koko ajan pidettiin liikkeellä etteivät palaneet, rännäleitä oli ainakin kahta mallia, pyöreä jossa oli sisällä siivekkeet joita pyöritettiin kammella joka oli kannen yläpuolella, ja toinen malli oli m elkein neliön muotoinen ja siinä oli kan si ja sitä heilutettiin edestakaisin. Sen jälkeen kahvit jauhettiin myllyllä ja siitä tuli hyvä tuoksu jo jauhaessa, sikuria laitettiin lisäksi, mutta harvoin kahvia mistään sai ,korviketta tehtiin jyvistä ja esim. voikukanjuurista kuivattiin ja jauhettiin hyvää ei ollut mutta mustaa ja m ärkää.

Muistan kerran kun kesällähän sikaa pidettiin karsinassa ulkona ja kaukalo johon ruoka laitettiin oli puoleksi ulkopuolella aidan johon ruoka kaadettiin kun oli keitetty kaikista ruuantähteistä, äiti lähti kylälle ja jakoi meille Tuulikin kanssa työt mitkä piti tehdä siihen mennessä kun hän palaa, m inulle jäi sian  ruokkiminen ja minä vein ämpärillä ruuan kaukaloon jäähdyttämättä ja sika kun tökkäsi kärsänsä ruokaan ärjäisi kovasti ja hyppäsi yli aidan ja lähti juoksemaan ja me Tuulikin kanssa perässä sika väsyi ja välillä jäi mahalleen makaam aan mutta juuri kun meinasimme saada kiinni se ponkaisi uudelleen juoksuun, mekin olimm e jo ihan poikki ja äidin tuloaika läheni, sitä katseli suutari Jussi ja nauroi katketakseen, sitten hän sanoi että ottakaa ruoka-astia ja houkutelkaa sillä se karsinaan ja niin me saimme sian karsinaan ennen äidin tuloa sitä en muista mitä siitä seurasi koska kyllä varmaan koko kylä tiesi kuinka sika meitä juoksutti. Tämmöiset huvit oli siihen aikaan.